четвер, 5 липня 2018 р.

Прочитане за червень 2018

Я знаю, що червень уже закінчився як майже тиждень, а я лише зібралася з думками. Але головне, що у мене ще є чим збиратись ))) Тож поділюсь з вами своїми враженнями від 7 книг:



1. Ден Браун "Джерело"

Відомий вчений, але наївний, як дитя, потрапляє у пастку освідченого злочинця і намагається за усіляку ціну звільнити свого друга.
Як завжди, твір надзвичайно цікавий і інформативний. Усе зав"язано на мормонах, іхнії вірування, обрядах тощо. Описів багато, але вони майстерно вплетені в оповідь і пролистати чи прочитати "по-діагоналі" не виникає навіть думки. Розв"язка більш-менш передбачувана, але це зовсім не робить розповідь не цікавою. Навпаки, до останнього залишаються сумніви - хто ж цей загадковий злочинець?

2. Томас Олде Хьовелт "Відьма"

Маленьке містечко серед гір здається надзвичайно мирним і привабливим. Але всі мають таємниці, і це місто - не виняток. Ще із 17 століття поруч із звичайними містянами, тут живе Відьма. У неї зашиті очі та рот. Вона ніби й не шкідлива, має свої "звички", які не змінювались століттями. От тільки відкривати очі та рота їй не можна... Навіть прислухатись до її шепоту може бути небезпечним для вашого життя.
Та усьому приходить кінець. І якоїсь миті виявилось, що пута з очей та рота Відьми зняті! Що ж тепер буде і навіщо це зробили???

Дуже цікаво і моторошно. Це розповідь навіть не про саму містичну відьму, а про людський страх, блюзнірство, потворність і ненависть. А ззовні такі чемні і милі людці, аж бридко.

3. Фред Варгас "Мерщій тікай і довго не вертайся"

Якимось чином, на вулицях сучасного міста, колишньому капітану корабля вдалось відродити професію глашатая. У нього є свій розклад, своя скринька для новин і плата за оголошення. Але одного дня йому надходять для оголошення доволі незвичайні повідомлення. Якимось чином, йому та його друзям вдається дізнатись, що це уривки з опису Авіценною чуми. У цей же час на дверях окремих помешкань з"являються містичні четвірки - обереги від чуми. У місті починається паніка. Хто ж це робить і чому? Невже чума знову завітає до осель?

Дуже цікава детективна історія.

4. Трумен Капоте "Інші голоси, інші кімнатти"

Анотація книжки доволі оманлива. Завдяки їй, складається враження, що це якась містична історія. На справді ж тут містикою і не пахне. Майже автобіографічна історія з дитинства автора. Про його життя у віддаленому містечку з мачухою і батьком, яких він ніколи до цього не бачив.

Не мій формат. Ледве дочитала.

5. Т. Мафі "Знищ мене"

Світ після чергового апокаліпсису. Усі намагаються вижити і усім на всіх начхати, окрім себе. Навіть батькам на дітей. Тим більше, якщо ці діти не такі як усі. Головну героїню замкнено у психлікарні з жахливими умовами і вона не опирається цьому, адже вважає себе чудовиськом. Бо має дар. Аж раптом, умови змінюються і замість повільної смерті їй пропонують ледь не панування над світом. Потрібно лише користуватись своїм даром так, як вимагають. А вимагають вбивати. І тут починається найцікавіше. Чи погодиться героїня на всі блага світу? Чи знайде друзів і що це означатиме?

Написано, що це підліткове фентезі. Але й мені, яка уже давно вийшла з підліткового віку, було надзвичайно цікаво.

6. В.Вокер "Всього не забудеш"

Так сталось, що дівчина стала жертвою згвалтування на студентській вечірці. Звичайно, це мало стати психологічною травмою, яку потрібно лікувати і доволі обережно. Але Батькам запропонували новітній метод лікування - стерти спогади про саму подію. Тобто, дівчина знатиме, що сталось, але вона не пам"ятатиме нічого про той момент. Ніби це й добре, але так важче дізнатись особу нападника. Та і не зважаючи на відсутність спогадів, душевний біль залишився з дівчиною, навіть попри те, що вона не могла усвідомити його причину, що й довело її до спроби самогубства.
Чи вдасться відновити спогади про той жахливий вечір? Чи дозволить це відновити і справедливість і душевну рівновагу скривдженій дівчині?

Насправді, твір про те, який наш світ схиблений і скільки в ньому психів. Про те, на що підуть батьки, аби вберегти свою дитину і як вони ж з "благих намірів" можуть скалічити своїй дитині життя.

Обов"язково читати.

7. Д. Тартт "Таємна історія"

Є заможні студенти. А є студенти, які колись були заможними, втратили все, але й надалі намагаються вдавати з себе багатіїв. Також є студенти, які зовсім не заможні і живуть на стипендію і підробіток. Ось такий бідний студент мріяв потрапити до кола обраних багатеньких студентів із курсу давньогрецької мови. І він таки досяг свого. Та чи варто було цього прагнути, якщо завдяки цьому ти будеш вплутаний у вбивство і станеш співучасником іншого вбивства?

Доволі цікава історія із непередбачуваним завершенням. Але. Надзвичайно багато описів занять з давногрецької, які аж ніяк не впливають на розвиток подій. Навіть повністю описано одне заняття з питаннями - відповідями та поясненнями викладача. Ну от хоч бери, роздруковуй і проводь заняття. Це було абсолютно зайве і доводилось просто перелистувати декілька сторінок. А загалом - доволі цікава історія.








Немає коментарів:

Дописати коментар