субота, 1 серпня 2020 р.

Випускний!

Нарешті закінчилась ця, здавалося б, нескінченна епопея із закінченням школи. Здали ЗНО, відсвяткували випуск, отримали атестати. 
Було дуже цікаво і змістовно спостерігати за випускниками на святі. Вони уже вважають себе повністю дорослими. Вони вважають, що нарешті у них почнеться доросле життя, де вони будуть робити що схочуть, жити як схочуть і ні перед ким не звітувати. Але насправді вони ще не дорослі, але і не діти уже. Вони Маленькі Дорослі або Дорослі Діти, які сп'яніли від подиху свободи від школи, від уроків і від усвідомлення, що перед ними відкритий увесь світ.

І вони таки праві - перед ними зараз відкрито безліч можливостей, безліч доріг, якими можна йти у своє майбутнє. Увесь світ до їхніх ніг, потрібно лише правильно обрати шлях. Головне йти в перед і вірити у те, що все можливо, якщо не так, то інакше точно вдасться.

Але ці Дорослі Діти ще тішать своєю наївністю, що доросле життя - це так просто, легко і весело. Насправді, будь який вибір/рішення має свої наслідки і вплив на майбутнє. І сьогоднішнім ипускникам доведеться приймати відповідальність за свої рішення і за їхні наслідки, доведеться навчитись хоч мінімально прораховувати ризики своїх дій або бездіяльності. Доведеться планувати витрати і прибутки... У них ще стільки відкриттів дорослого життя, як приємних, так і не дуже...
Але у них ще все попереду, все, насправді, лише починається...
І хай цей початок буде радісним, п'янким і щасливим!

І все на світі треба пережити
і кожен фініш це по суті старт
і наперед не треба ворожити
і за минулим плакати не варт (с)
Ліна Костенко


Немає коментарів:

Дописати коментар