пʼятниця, 29 листопада 2019 р.

Обов'язки вихователя у ДНЗ (2019р)

Ну що ж. З метою самоосвіти і збільшення свого світогляду, переглянула цикл передач про садочки європейських країн. А потім ще переглянула сюжет про їх вартість. Але скільки не шукала - не знайшла жодного сюжету про те, які функції і які обов'язки має вихователь у цих країнах. І щойно попрацювавши над щоденними планами на листопад для своєї групи і подумки (а подекуди і вголос) пославши всіх кого я б хотіла послати і хто це все придумав, вирішила, що прийшов час розповісти вам, що ж входить в обов"язки вихователя. Подивуйтесь ще й ви (це м"яко сказано).
Обов"язки можна розподілити на декілька пунктів:
1. Методична робота (це ось ці плани),
2. Виховна робота (це саме та робота, яку всі бачать),
3. Технічна робота (оу, єс - щас ви прозрієте)

Отже, почнемо:

1. Методична робота (робота з паперами)-
-Скласти план роботи на рік, відповідно до програми, за якою працює заклад
-Скласти поквартальний план роботи
-Скласти щомісячний план роботи
- Скласти щоденний план роботи
- Прописати назву, мету, хід гри - для кожної!!! гри, яка буде використовуватись як в групі, так і на вулиці (навіть споглядання за листочками чи хмарками потрібно описати: коли, для чого, що будете казати, які відповіді мають дати діти, які висновки маєте зробити)
- Прописати розгорнуто кожне заняття, яке будете проводити (ну, тут біль-менш зрозуміло. Це як план уроку у школі)
- Підготувати усі матеріали для занять (тобто, на апікацію вирізати і зробити зразок, на малювання - підготувати фарби, на ліплення - пластилін тощо)
- Створити нову методичну розробку (гру) і описати її - це раз на рік, але щороку
- Вести щоденник самоосвіти, куди заносити всі розробки, відвідування навчання тощо
- Вести журнал відвідування (це як у школі - хто був, хто не був)
- Вести журнал здоров"я (у яслах вихователь повинен зранку, при прийомі дітей, оглянути кожну дитину на чистоту шкіри і горла, поміряти температуру і занести це в зошит)
- Вести журнал відомостей про дітей і батьків (це як звати дитину, день народження, імена і тел батьків - потрібна інфа)
- Вести журнал відвідування дітей надому (тобто, ви маете записати, до кого з своїх вихованців ви ходили додому, з якою метою, і який результат. Тобто, виконуєте роботу соціального працівника)
- Вести журнал папок-пересувок (тобто є папочки з цікавою і корисною інфою в принципі, і ви маете ці папки вручати на ознайомлення батькам і записувати це в журнальчик... Не коли і хто вас попросить, а просто от ви вирішили - і вручили)
- Вести журнал використання кварцової лампи (ну тут теж зрозуміло - лампа має свій час придатності і треба не прогавити, коли він вийшов. Ну ок. Але чому вихователь?)
- Вести адаптаційні листи щойно прибувших дітей (це лише в яслях. Тобто, дитині дають на адаптацію місяць і вихователь має записувати по днях, як дитина себе почувала, чи плакала, чи хотіла до мами і т д.)
- Документ, який підписують БК і вихователь по закінченню батьківських зборів (забула, як називається)

2. Виховна робота (це саме робота з дітьми)

- Відповідальність за життя і здоров"я дітей протягом їхнього перебування у садочку
- Зустріч дітей, індивідуальна бесіда з батьками/дітьми
- Ігри з дітьми
- Заняття з дітьми (підготувати все до заняття і прибрати разом з нянею після)
- Відвідування музичного заняття, де вихователь і співає і танцює разом з дітьми
- Підготовка до свят (вивчити сценарій самому, свої слова і вивчити пісеньки/танці з дітьми)
- Допомога при одягання/роздяганні
- Прогулянка (тут потрібно окрім ігор і фізкультури на свіжому повітрі, дивитись, щоб діти не розбіглись, не побились і не роздяглись (і таке буває)
- Робота з батьками

3. Технічна робота (ось чому перша зміна починається в 7.00, а друга закінчується в 19.00)

- Щоранку потрібно повитирати пил на іграшкових полицях та осередках
- Усі іграшки мають бути складені на суто їм відведених місцях
- Стежити за вазонами (поливати, обрізати пожовтілі листочки, спушувати грунт, пересаджувати при потребі, збирати верхній покрив грунту, якщо він побілів)
- Стежити за "живим куточком" (у нас рибки: регулярно мити акваріум, міняти воду, мити фільтр, годувати рибок і якщо котрась всплила - міняти на нову)
- Мити іграшки в групі дезинфікуючим розчином регулярно (раз в тиждень)
- Мити іграшки на вулиці дезинфікуючим розчином регулярно (раз в тиждень)
- В літній період мити іграшки з пісочниці в кінці кожної прогулянки (ага, два рази в день, якраз перед тим, як забрати дітей в групу. Як це зробити - тих хто це придумав, не хвилює)
- Прибирати в альтанці
- Прибирати на території, яка належить групі
- Стежити за квітником (який має бути обов"язково) на території групи (тут мені пощастило - у нас маленька територія, і квітник - то маленький вазончик)
- Старші групи ще мають висаджувати рослинки на город і стежити за їхнім ростом. Тобто, вихователь ще має полоти, сапати, поливати і копати ті бурячки, які мають посадити з дітьми)
- Стежити за цілісністю іграшок і осередків
- Допомагати няні мити горшки, витирати попи, годувати дітей, мити їм ручки/личка після прогулянок і прийому їжі

Вихователь несе відповідальність за роботу няні/помічника вихователя. У них є свої обов"язки, їх теж не мало, але вихователь і їх має знати і слідкувати за виконанням. Інакше, отримає "по шапці" няня і вихователь теж.

Можливо, я ще щось забула, то потім буде апдейт. Але я не перебільшила, на жаль. Тому була в такому шоці, коли мені почали "передавати справи". Щось здається легким (ну наприклад, вести адаптаційний листок), але майже нереальним у реальних умовах.

В приватних садочках вихователь отримує подекуди таку ж зп, як і у державних (а ви думали, що більше? ха-ха-ха... Я теж так думала), але у них майже немає інших обов"язків, окрім саме виховної роботи - роботи з дітьми...

Діти хороші, діти різні. Вони дуже цікаві і впитують усе реально як губки. Хтось сидить і заглядає тобі в рота, хтось грається машинкою і паралельно відповідає. Хтось взагалі сидячи спить, але це не заважає йому потім згадати, про що ми говорили.... З дітьми приємно працювати, але якщо зверху на тобі ще й лежить відповідальність за роботу технічного працівника, методичні розробки і т д... Якось воно дуже виснажує.

Текст без висновків. Просто для ознайомлення і усвідомлення.
І Батьки ))) З дітьми легше працювати ніж з батьками ))) Знаю, бо сама така )))
І якщо через невеличкий відрізок часу, я напишу, що уже не працюю в садочку, знайте - цей пост прочитало моє керівництво )))))

Немає коментарів:

Дописати коментар