неділя, 13 березня 2016 р.

Як обрати дитячий садочок?

Ще не так давно, я плакала від щастя, коли вперше зустрілась із Мар"яною. А уже зовсім скоро вона піде до дитячого садочка. Куди цей час так швидко збіг - навіть не уявляю! Але, завдяки тому, що Настя і Іванка уже пройшли усі етапи "дитсадківського віку", я знаю, до чого мені варто бути готовою. Також, у нас немає проблеми вибору дитячого садочка, адже Мар"яна піде у той же садок, що ходили старші дівчата. Як то кажуть. "від добра добра не шукають". Проте, обирала садочок для своїх дівчат я дуже прискіпливо.
Отже, на що варто звернути увагу при виборі дитячого садочка для своєї дитини:

1. Тип дитячого садочка

У нашому місті є три види дитячих садочків (це лише моя класифікація): державні звичайного типу, державні санаторно-курортного типу, та два (можливо уже більше) приватні. У звичайних садочках діток у ясельні групи приймають з півторарічного віку, в садочки санаторно-курортного типу, для діток із збільшеною реакцією на пробу Манту, з двохрічного віку. У деяких звичайних державних садочках нашого міста є групи санаторно-курортного типу, куди також приймають часто хворіючих діток, та діток із збільшеною реакцією на пробу Манту.

2. Відгуки батьків, чиї діти уже відвідують певний садочок

Щоб правильно вибрати садочок, поспілкуйтесь з іншими батьками на дитячих майданчиках – так ви дізнаєтесь із перших вуст про вихователів та завідувачку дошкільної установи. Це дуже корисно, адже якось не дуже хочеться кожного тижня здавати тризначну суму на нездійсненні задуми вирити басейн у дворі садочка (зруйнувавши при цьому ігрові майданчики декількох груп), або запросити супер модного дизайнера інтер’єрів. До речі, це реальний приклад. Але ту завідувачку уже звільнили. Амінь )

3. Враження від "підслуханого" під вікнами садочку

Потім прогуляйтесь з дитиною попід вікнами груп обраного садочка. Там деколи можна почути такі звертання до дітей, що хочеться бігти від таких вихователів дуже далеко і дуже швидко. 

4. Зовнішній та внутрішній вигляд садочку

Якщо ви вже більш-менш визначились, походіть по коридорам садочка, він має бути чистим, охайним, приємним та «дитячим». 

5. Вигляд та укомплектованість групи

Якщо ж розмова з завідувачкою дитячого закладу завершилась позитивно, не вагаючись попросіть її показати вам майбутню групу вашого малюка. Цей візит буде вирішальним у виборі. Якщо ж все гаразд – рушайте збирати документи та медичні довідки. 

6. Віддаленість від дому або роботи (де вам зручніше)

Це також важливо, але не основний критерій. Адже, навіть якщо садочок буде супер зручно розташований, але там будуть вихователі - цербери, що руйнуватимуть психіку вашого маляти - то краще прокинутись на пів години раніше, проїхати на сотню метрів далі, але дитина буде задоволена від проведеного дня, а мама спокійна за дитину.

7. Вихователі

Це найголовніше. Так само, як і обирати першу вчительку/вчителя для дитини. Для початку, дитині має бути комфортно з цим дорослим. А їх там, як правило, троє - двоє вихователів та нянечка. Вам має бути комфортно з ними. Як правило, ступінь комфортності людини можна визначити при першому ж спілкуванні. Якщо, раптом, через певний час ви зрозуміли, що помилились саме з вихователями - не марнуйте часу і здоров"я малюка, йдіть до завідувачки і просіть про переведення дитини у іншу групу. Можете сказати реальну причину, можете щось придумати. Але не варто покладатись на"минеться", бо не минається, а стає лише гірше.
Був у нас випадок, коли Настю, перевели у іншу групу, до іншого вихователя, на час ремонту у її групі. Мені та вихователька не сподобалось одразу. А коли на третій день Настя прийшла з чітким знаком від шнурочка з хрестиком на шиї, бо якась дівчинка її за цей шнурочок тягала по групі, а вихователька нічого не сказала, я пішла до завідувачки і попросила перевести у іншу групу. При чому, що вихователька на мої питання, що то було?! Мило посміхалась, та говорила. що вона нічого не чула і не бачила. ну може Настя сама десь зачепилась... Тому, на 4 день ми пішли у іншу групу, до адекватних вихователів.

Прислухайтесь до своїх дітей. Ви їх знаєте і відчуваєте як ніхто інший. Тому, якщо дитина каже, що їй у садочку погано, не відмахуйтесь одразу, типу "пройде", а розпитайте та вислухайте. Послухайте під вікнами і під дверима. Витратьте цього разу зайву годину. щоб усе вияснити. ніж потім доведеться виправляти помилку у психотерапевта.

Садочок - це дуже добре. Настя та Іванка ходили туди із задоволенням. Навіть і тепер, правда уже набагато рідше, Настя забігає до своїх виховательок просто поздороватись. Іванка соромиться, але з Настею разом іде ))) Сподіваюсь, що у Мар"яни від садочку залишаться лише приємні спогади.



Немає коментарів:

Дописати коментар