субота, 26 вересня 2015 р.

Перший День Народження дитятка - де, як і навіщо святкувати

Насправді, перший День Народження вашого малюка ви відсвяткували рік тому, коли лежали в пологовому і намагались чути лікарів, які допомагали вам з малюком зустрітись вперше. Ось тоді і був самий справжній День Народження вашої дитини. Уже через рік, після таких цікавих і повних несподіванок 12 місяців зростання і дорослішання вашої крихітки, ви святкуєте Рік від Дня Народження. Але усі звикли називати це свято Першим Днем Народження. Можливо через те, що ви вперше святкуватимете рік, який минув від того часу, як ви вперше зустрілись із своїм малюком. Як зробити це свято незабутнім та яскравим?

Святкування першого Року дитини - це, перш за все, свято для батьків, братиків-сестричок, бабусів-дідусів та усіх інших родичів. Малюк ще зовсім маленький для того, щоб розуміти, що це саме його День Народження, що через це, йому дарують стільки нових іграшок/одежі та інших незрозумілих штук; що саме тому у вашу таку тиху-мирну оселю (з трьома дітьми і кицькою таке визначення нашої оселі виглядає дуже смішно) набилась сила-силенна людей... Але, свято все одно потрібне, тому що дитина хай і не розуміє самої причини, але вона відчуває загальний веселий настрій, вловлює саме відчуття свята. То не варто цього позбавляти ні самого іменинника, ні усіх родичів.

Щоб зробити незабутнім святкування Першого Дня Народження дитини, деякі батьки пишуть різноманітні сценарії, придумують конкурси та подарунки для усіх гостей. При цьому вони витрачають купу сил та емоцій на підготовку, забуваючи, що у них на руках маленький іменинник, якому, швидше за все, буде нудно/страшно/не цікаво більшу частину часу усього святкування. І, може бути таке, що коли мама захоче провести чергову вікторину серед гостей, малюкові захочеться циці/на ручки/каки тощо. І уже мама нервова-малюк нервовий і святковий настрій якщо не зіпсовано повністю, то він уже все одно частково втрачений. Тому - перестаньте вигадувати усілякі дитячі розваги для дорослих! У вас є іменинник, який має бути напоєний/нагодований/приголублений і поцьоманий. Усе інше не має значення! Якщо ж  ви уже ну дуже-дуже-дуже хочете конкурсів-вікторин, то придумайте їх усього 2 - 3, без прив"язки до часу проведення і до малюка. Або запросіть ведучого.

Це основні зауваження. А тепер усе детальненько.

1. Місце святкування
Воно не просто так стоїть на першому місці. Адже якщо ви хочете святкувати вдома, де кухня 7 - 10 кв.м, то і кількість гостей вам доведеться обмежувати. Або дуууууже обмежувати.
Якщо ви хочете святкувати в ресторані - тоді можна запросити більше родичів/друзів.

Моя особиста думка - ніяких святкувань Днів Народжень вдома! Ні Першого, ні Другого ні Десятого. Н і я к и х! У мами теж має бути свято, а не вона має три дні до дати готувати, в день дати прибирати, накривати, подавати, підносити, гратись, дивитись за дитиною, а потім ще й прибирати за гостями... Ні!.... Я теж хочу бути гарною, не поспішаючи зібратись, випрасувати підготоване плаття, позаплітати дівчат, одягнути їх гарненько і не поспішаючи прийти на свято. Моя думка стала такою категоричною ще 11 років тому, коли ми вдома святкували Перший День Народження Насті. Поки ми з її бабусею підносили/прислуговували гостям, вона стягнула і перекинула на себе каструлю з гречаним супом. Добре, хоч суп був холодним. На цьому для нас з нею святкування скінчилось. Я пішла перевдягати/мити іменинницю і уже далі гралась з нею в нашій кімнаті. Гостями займалась моя мама та тато Насті. Після цього, жодного Дня Народження вдома. Що і вам рекомендую.

2. Гості
Бажано кликати лише найближчих, щоб не перелякати дитину дядями-тьотями, яких вона бачить вперше (може і в останнє). Дитині має бути комфортно. Хоча, якщо брати нашу родину, то нас тільки в хаті уже 5 + одні бабуся й дідусь + інші бабуся й дідусь + дядько з тіткою і їх синок + хресні батьки + хресні Насті з Іванкою = 30 осіб (включаючи дітей). Але цих усіх людей Мар"янка знає, на руки не йде, але і в жасі ("мамо, хто це?!") не плаче.

3. Прикраси для місця святкування і для дому
Дитячий День Народження відрізняється від дорослого ще й тим, що не важливо, чи то "кругла дата" чи "пласка", а вдома усе має бути прикрашене, щоб іменинник тільки прокинувся і уже знав - сьогодні свято! 
Ми, вночі, перед самим Днем Народження, коли уже навіть кицька заснула, надуваємо повітряні кульки і розвішуємо по усій квартирі (найбільше біля ліжка іменинника). В кімнаті іменинника та на кухні розвішуємо гірлянду "З Днем Народження!" У Мар"яни це усе було вперше, але Настя з Іванкою уже знають, що якщо в когось День Народження - будуть кульки і буде гарно.
Також ми замовляємо на ранок доставку гелієвих кульок. Уявляєте, якби у вашому дитинстві, ось так ви прокидаєтесь у свій День Народження, відкриваєте очі, а навкруги повітряні кульки: і на шафі, і на ліжку, і на стіні біля ліжка, і літають по всій кімнаті! Краса!!!

Так як це Перший День Народження і за ці 12 місяців Мар"янка дуже сильно змінилась, ми вирішили зробити ще й гірлянду із її фотографій кожного місяця. Ось, що у нас вийшло:


Ресторан ми вирішили не прикрашати. Сам будиночок, який ми обрали для святкування, був світлий і просторий. Та й наші гості надарували іменинниці стільки квітів, що кращих прикрас і не придумати.

4. Торт
Напевно, його треба поставити на перше місце, адже замовляєте чи печете ви його як мінімум за декілька днів до свята. Хоча, на Перший День Народження ваш іменинник все одно його не покуштує, тому можна просто придбати для гостей в магазині. Ми замовляємо тортики ось уже дуже давно в однієї і тієї ж майстрині - не дорого, надзвичайно смачно і гарно. У Мар"янки був ось такий:


5. Святкування
У мене є дві  надзвичайних помічниці, які допомогли зробити Перший Мар"янчин День Народження справді дитячим святом. Це Настя та Іванка. Так як серед гостей було 10 дітей, мої Помічниці придумали для усіх цікаві конкурси, невеличкі подаруночки і взялися усіх розважати. А заодно і себе. На жаль, на вечір пустився дощик, тому частину конкурсів так і не вдалося провести, але в основному дітки бігали, грались, співали і танцювали. А батьки спокійно сиділи за столом і тішились )))
Але щоб наше свято запам"яталось нашим гостям на довго, ми з Мар"яною вирішили зробити кожному невеличкі подаруночки. Мама зробила спеціальні коробочки з візитівками для кожного, в яких був схований сюрприз - цукерки типу емемдемс і каблучки для дівчаток/машинки для хлопчиків. Коробочки для дівчаток були рожеві, а для хлопчиків із коричневого паперу. Ось такі:


Мар"янці сподобалось роздавати подаруночки, а гостям отримувати.

Після цього іменинниця пішла купатись і спати, а свято продовжилось уже без неї. Бо що б там не було, а режим - перед усім. Дитятко має бути нагодованим і виспаним, не зважаючи ні на які свята. 

Цієї ночі Мар"яна спала солодко і бачила гарні сни. Адже їй уже пішов другий рік, який принесе із собою ще більше відкриттів та гарних сюрпризів. Ми збережемо на пам"ять про цей чудовий день багато гарних фото, і ще більше надзвичайно теплих емоцій. 

Дітки так швидко ростуть... Насолоджуйтесь моментом. З Днем Народження!











Немає коментарів:

Дописати коментар