четвер, 18 квітня 2019 р.

Обираємо ВНЗ?

Ну що ж, любі друзі, - прийшов час розказати вам страшну казочку про бубликів в"язочку. Але ніт. Краще розкажу, як ми часу не гаємо, а думаємо, що робити дитині після закінчення 11-го класу.

Так, я розумію, що зараз закінчується лише 10-й клас, і часу, ніби, ще вдосталь. Але такі важливі рішення я звикла продумувати заздалегідь, зважуючи всі "за", "проти" та обдумуючи наслідки. Краще мати в запасі ще якийсь період, якщо раптом виявиться, що те, що планувалось - ну абсолютно не підходить. А не в останній момент шарпатись, як карась на сковорідці.

1. Для початку ваша дитина має визначитись, які з шкільних предметів їй подобаються найбільше і вдаються найлегше. І тут "найлегше" не означає, що має робитись аби як. Мається на увазі, що навіть важкі завдання вирішувати цікаво і є бажання їх таки вирішити до кінця.
Хай би якою ваша дитина не була відмінником/цею чи навпаки, все одно є два-три предмети, які йому/їй даються із задоволенням. Ось від цього і потрібно відштовхуватись

2. Обираємо спеціальність. Хоча б приблизно. Варто зауважити, що за час старшої школи бажання можуть змінюватись. Наприклад, одна і та ж дитина спочатку хоче стати веб-дизайнером, потім програмістом, а потім - вчителем в школі. Як бачимо, основою усіх цих професій є одні і ті ж предмети (математика, фізика, інформатика), але сама по собі робота відрізняється. І тут на допомогу приходять найрізноманітніші курси! Як тільки дитина щось типу визначилась - можна йти на курси і "щупати професію зсередини". Тобто, на курсах по тому ж веб-дизайну, можна дізнатись і на практиці спробувати, чим же все ж таки реально доведеться займатись на омріяній професії. І часом виходить, що мріялось про одне, а реально потрібно займатись зовсім іншим.
Таким чином, можна знайти те, на чому відпочиватимуть і руки, і душа.

3. Подумайте, чи згодні ви, щоб ваша дитина поїхала навчатись у інше місто. Чи згодна ваша дитина їхати на навчання у інше місто. Якщо силувати поїхати чи залишитись - добра не буде.

4. Коли визначились з професією, варто обрати ВНЗ. Варто зазначити, що попередні пункти так само актуальні і для тих, хто хоче йти зі школи після 9-го класу в технікум/коледж тощо. Якщо ваша дитина має неймовірно золоті руки, і такий шикарних дерев"яних виробів ви ще в житті своєму не бачили - для чого його марудити до 11 класу в школі? Дитина знайшла своє призначання. Дайте їй в цьому призначенні досягти ще більшої майстерності.
Отже. Для вибору ВНЗ я передивилась безліч рейтингів за минулу вступну кампанію. Але мене найбільше зацікавив критерій по 200бальникам. Тобто, у який вуз найбільше заяв подавали найрозумніші діти країни. Це таки досить вагомий показник. Серед найрейтинговіших вузів потрібно обрати той, де є потрібна вам спеціальність.

5. Далі варто вивчити усю інфомацію по цьому Університету та, зокрема, по факультету, який ви ставите на 1 пріоритетне місце. Можливо, там знайдете якісь пільгові варіанти вступу, чи можливості для збільшення балів при вступі, тощо. Наприклад, на тому факультеті, який донька визначила як найбільш пріоритетний, є можливість прийняти участь в олімпіаді і заробити +20 балів до балів ЗНО. Чому б не скористатись цією можливістю?

6. Якщо вас все влаштовує - рекомендую ще за рік до вступу (так, саме аж так завчасно) завітати на день відкритих дверей до обраного ВНЗ. Так ви побачите і почуєте вживу частину того, з чим зіткнеться ваша дитина при вступі та навчанні. І якщо ви розчаруєтесь - у вас ще вдосталь часу, щоб переорієнтуватись на інших учбовий заклад. І зробити це не поспіхом, а зважено.

7. Якщо ви визначились із пріоритетним ВНЗ, варто переглянути інші заклади чи факультети, де ваша дитина зможе навчатись, якщо з пріоритетним щось не складеться. В житті все може піти шкереберть. Тому варто підготуватись і сподіватись, що рятівне коло не знадобиться.

Наша майже випускниця визначилась майже з усіма пунктами, окрім останнього. Але для цього у нас ще є час і, сподіваюсь, можливість.

Тому, не гайте часу. В житті усе так змінюється...


Немає коментарів:

Дописати коментар