середу, 24 квітня 2013 р.

Діти і книги: як привчити дитину читати і навіщо

Багато батьків скаржаться на те, що їх дитина шкільного віку не читає, не хоче читати, не любить читати. І постає питання - як примусити школяра читати? Відповідь може бути лише одна на теке питання - НІЯК!



По перше, примушуючи щось робити, ви тільки викликаєте ще більшу відразу до цієї роботи. По друге, усяка дія має свою протидію - чим більше ви тиснете, тим більше дитина опирається. А по трете, я повністю згодна з англійською приказкою "Не виховуйте дитину, вона всеодно робитиме так як ви" (мається на увазі, що найважливіше у вихованні - власний приклад).

Я читаю багато, дуже багато. Цікавлюсь як художньою так і науковою літературою.  Старша дочка не просто читає - вона "ковтає" книжки. Деколи мені здаеться, що вона читає ще швидше, ніж я. При цьому вона може навіть через деякий час розказати доволі детально зміст книжки, пам"ятає сюжет. І коли нема нової книжки - вона починає нудитись або перечитувати ті, що уже читала.

Менша теж намагається не відставати, але в силу того, що ще не дуже добре читає, це їй не так цікаво, як старшій. Але коли читає старша - то і менша сідає читати.

Чому мої діти читають, а "сусідські" - ні?

1. Тому що батьки читають. Якщо мама втовкмачуватиме сину/донці, що книжка - це цікаво, це корисно і т д і т п., а сама в руки жодної не бере - то і дитина не візьме. Найперше, це має бути власний приклад! Навіть якщо у вас немає тяги до читання книг - читайте газети, читайте журнали (хоча б дитячі). Почніть читати якусь книгу спеціально  для того, щоб тримати її в руках хоч 10 хвилин, коли дитина вас бачить! Це зовсім не важко!

2. Книги, які читають діти, мають бути підібрані за віком і за уподобаннями дитини. Ще краще, щоб дитина обирала книгу сама. Не цікаво буде моїй меншій дочці читати про літаки і динозаврів, а от про коників та лісових звірів - те що треба!

3. Починайте читати книжку разом, а зупинившись на самому цікавому моменті, запропонуйте дитині продовжити читати самій, доки ви спечете печиво, приготуєте вечерю тощо. Якщо не спрацює одразу - не ведіться на вмовляння, не продовжуйте читати, аж допоки хоч якусь частинку дитина не прочитає сама. Потім ви можете знову трошки прочитати - вам же теж цікаво, а що там відбувалось далі.! І так по черзі, поки син/дочка не почне читати усе, не чекаючи вас.

4. Можете сісти поряд і читати кожен свою книгу. 20 хв в день - достатньо. Це чудовий спосіб провести час разом. Коли школярику набридне читати - можете обговорити прочитане. Так ви перевірите, на скільки вдумливо читає ваша дитина.

Для чого читати книги, адже зараз надзвичайно багато екранізацій?

1. Книга розвиває уяву

Читаючи будь-який текст, ви ніби стаєте режисером тієї неймовірної пригоди чи історії, яка описана на сторінках книги. Ви не уявляєте літери чи слова, ви одразу БАЧИТЕ усі події, які відбуваються, чи змальовуєте героїв, які описані на сторінках книги, ви чуєте їх розмову. Усе "зрежисовано" саме так, як зрозуміло вам, як ближче до вашого сприйняття, а не чужого режисера. Ось чому дуже багато екранізацій відомих творів повністю або частково розчаровують глядача, який читав ті твори.

2. Читання вчить концентрувати увагу та не відволікатись при виконанні певного завдання.

Ось через це, коли ви захопливо щось читаєте, ви можете не бачити і не чути нічого навколо. Вас доводиться або звати декілька разів, або торкнутись, щоб ви повернулись із уявного фантастичного світу.

3. Читання збагачує словниковий запас.

Чим більше читаєте - тим більше дізнаєтесь нових слів і висловів. Багато що може бути незрозумілим для дітей, або може бути почутим вперше. Ніколи не відмахуйтесь від прохання пояснити слово або вислів. Якщо ви не знаєте відповідь на поставлене запитання - так і кажіть. І разом з дитиною шукайте відповідь у словниках, довідниках, або "Гугл вам на допомогу"

4. Читаючи ви збільшуєте свій світогляд, дізнаєтесь щось нове, навчаєтесь і розвиваєтесь.

А яка мама не хоче, щоб її дитина була освічена  могла підтримати розмову на будь - яку тему, розвивалась та могла досягти тих вершин, які батькам навіть не снились? Навіть на художніх книгах можна багато чому навчитись.

5. Читаючи, ви дізнаєтесь можливі вирішення тих чи інших життєвих питань

Читаючи дитячі книги про пригоди школярів, ваша дитина одразу може знайти декілька схожих ситуацій, і порівняти способи їх вирішення. Також, через історії у книгах, ваша дитина дізнається що таке "погано" і що таке "добре", знайомиться з позитивними і негативними емоціями та способами їх позитивного виявлення.

6. Завдяки книгам, кожен з нас вчиться думати

Саме так - думати, аналізувати, робити висновки, певні прогнози тощо. А без цього ну ніяк не можна!

Читайте, думайте, шукайте те, що вам сподобається, що вас цікавить. І не вмикайте телевізор, не засмічуйте мозок ні собі, ні своїм рідним. Розвиватись корисніше, ніж ... не розвиватись.

Р.S Вчора я купила старшій дочці нову книжку, формату А5 на 165 сторінок. Ось зараз діти лягають спати і книжка прочитана.


Немає коментарів:

Дописати коментар