понеділок, 18 лютого 2019 р.

Як ми будували будинок - Частина 3 - Дозвільні документи

Отже, для того, щоб почати будівництво потрібно мати земельну ділянку, на якій можна будуватись. Ми шукали і купували. Паралельно з вибором і купівлею землі, ми обирали і затверджували план будинку. Потім, маючи на руках документи, про право власності на земельну ділянку (на якій можна будувати житло) + план будинку і ще деякі папери - можна отримати дозвіл на будівництво. Як виявилось, це все робиться не швидко і коштує грошей. Отже:

1. Купівля земельної ділянки

а) Розташування
Для початку ви обираєте де і якого розміру ви хочете мати земельну ділянку. Майте на увазі, що чим ближче до міста - тим дорожча ціна за сотку. Наприклад, ми мешкали у м. Вінниця, зі сторони Барського шосе. Отже, логічним було б придбати ділянку десь у цьому районі, біля трамвайної колії. Але ціна за 1 сотку коливається від 3 000 доларів. Тобто, за 6 соток потрібно заплатити від 18 000 доларів (ціни вказані станом на 1.02.2017 року і є приблизними).
Не забувайте, що це лише земля під забудову, без будь яких комунікацій (світла, води. каналізації).
Для нас така вартість була непосильною, тому ми дивились ділянки у найближчих селах - Зарванці, Якушенці. Та і тут вартість залежить від віддаленості стосовно початку села.
Нам вистачило на діляночку у самому кінці села, під лісом, без комунікацій, без сусідів і з грунтовою дорогою, по якій у дощ ми не змогли проїхати до своєї земельки )))
Але то була саме та ділянка, про яку я мріяла. А дорога і комунікації - то все наживне, були б гроші.

б) Призначення земельної ділянки
Якщо ви купуєте землю, щоб будувати будинок у якому хочете жити (хоч сезонно, хоч постійно) - обов"язково зверніть увагу на призначення земельної ділянки. Воно має бути вказане у документах про право власності.
Будуватись можна лише на тій земельній ділянці, призначення якої є
- під житлове будівництво
- під індивідуальне садівництво
(тут є обмеження: будинок має бути не більше ніж два поверхи, без урахування мансардного, і не більш ніж 300 м. кв)
Детальніше можна прочитати тут

Якщо у ділянки призначення "для ведення особистого сільського господарства" - на такій ділянці будувати житловий будинок ЗАБОРОНЕНО. Потрібно тільки змінювати цільове призначення земельної ділянки, а це знову час+ нерви+ гроші.

Є ще й інші види призначень земель, але в оголошеннях про купівлю-продаж невеликих ділянок вони зустрічаються рідко.
Але на всяк випадок ось закон - Про затвердження Класифікації видів цільового призначення земель

в) Документи для купівлі-продажу
У продавця має бути:
- Документ на право власності на землю
- Згода чоловіка/дружини на продаж земельної ділянки
- Витяг із Державного кадастру (готується 10 календарних днів, дійсний до 1 місяця)
- Оцінка землі (готується 10 календарних днів, дійсний до 1 місяця)
- Довідка про наявність/відсутність забудов на ділянці (у нашому випадку її потрібно було брати в сільраді) (готується 1 день, дійсна до 1 місяця)
- Паспорти+індеф.код і дружини і чоловіка

У покупця має бути:
- Заява у нотаріуса
- Згода чоловіка/дружини
- Паспорти+індеф.код і дружини і чоловіка

Також доведеться сплатити податки, а які - вам уже видасть квитанції нотаріус, у якого ви будете завіряти договір купівлі/продажу.

2. План будинку

Паралельно із пошуком землі та узгодження усіх офіційних паперів, ми, разом із забудовником, малювали План будинку
Я думала, все буде легше і простіше, але не так сталось, як гадалось. Та коли ми нарешті уже вибрали свій будинок, надали компанії забудовнику документи на право власності на землю + розміри ділянки + де і як ми хочемо поставити будинок )щоб вони могли "прив"язати" його до землі) - нам видали два примірники Індивідуального плану забудови.

3. Дозволи на будівництво

Після того, як у вас уже є на руках право власності на землю та витяг із державного реєстру речових прав (видає нотаріус при укладенні договору купівлі\продажу) + план будинку, вам потрібно ще отримати Будівельний паспорт і дозвіл на будівництво. Інакше усе, що ви побудуєте буде вважатись незаконною забудовою.
Отже:
а) Документ на право власності на землю
б) Індивідуальний план забудови
в) Ваш план забудови має перевірити головний архітектор (у нашому випадку) - Вінницького району, тому що мають бути враховані норми відступу до лісосмуги, до сусідніх забудов, до громадських доріг, до якихось "червоних ліній". Нам довелось змістити розташування будинку на 7 метрів вліво та на 1,5 метри на південь, щоб узгодити із усіма тими нормами.
г) Далі там же в архітектурі замовляєте Викопіювання із генерального плану с. Зарванці (у нашому випадку) - готується до 10 днів, вартість 350 грн (станом на 1.03.2017)
д) Із цими усіма документами ідете в Прозорий офіс (який саме - вам скажуть в Архітектурі) і здаєте їх на оформлення Будівельного паспорта - готується до 10 днів, безкоштовно
е)  Забираєте Будівельний паспорт та їдете в сільську раду для оформлення "Повідомлення про початок будівництва" - безкоштовно, 2 робочих дні

Все. Можна починати будівництво.


Немає коментарів:

Дописати коментар