пʼятницю, 9 серпня 2013 р.

Подорожуємо з дітьми закордон літаком. Греція.

Вирішуючи поїхати на відпочинок з дітьми закордон, вам потрібно зважити усі "за" та "проти". Як на мене, то поїздка закордон несе в собі дуже багато, особливо для дітей шкільного віку. Це і усвідомлення того, що іноземну мову знати просто необхідно, що є інші життєві цінності, що є інший рівень спілкування між людьми тощо. "Проти" - це переліт (не відомо, як дитина його перенесе), медичне забезпечення (невідомо, чи воно вам буде потрібно, але договір медичного страхування має бути обов"язково), вартість...



Планувати відпочинок закордоном з дітьми ми почали ще в березні місяці. І це при тому, що їхати планували в кінці липня - в серпні. Хотілося саме в Грецію, з її богами, статуями та культурою. Дуже багато передивились турів, готелів, цін... Деколи уже впадала у відчай - на стільки дорого все виявлялось у перерахуванні на двох дорослих і двох дітей. Лише дорослим поїхати, виявилось, можна у рази три дешевше, а то й більше. Але я ж не можу сама поїхати у іншу країну, та ще й на море, а дітей залишити у своєму маленькому містечку смажитись на асфальті... Мене ж совість заїсть...

Хочу зауважити, що документи для відкриття візи в Грецію ми збирали майже місяць. Є великий перелік для різних категорій громадян. Нам були потрібні:

1. Діючі закордонні паспорти
2. Вписані діти в діючі закордонні паспорті
3. Ксерокопії усіх сторінок загальногромадянського українського паспорта
4. Ксерокопії свідоцтв про народження для дітей
5. Дві кольорові фотографії 3,5 х 4,5, 80% обличчя на білому фоні, зроблені не більше 6 міс. (У тому числі і для дітей, будь-якого віку).
6. Довідка з місця роботи на фірмовому бланку (довідка про заробітну плату за 6 міс)6
7. Фінансове забезпечення (довідка з банку про відкритий депозитний рахунок. Сума на ньому має бути із розрахунку по 50 евро/доба на кожного подорожуючого, в тому числі й дитину)
8. Копії свідоцтва про шлюб, розлучення.
9. Копії 1 сторінки чинного загальногромадянського закордонного паспорта і всіх шенгенських віз.
10.Додатково для підприємців:
- Копія свідоцтва про реєстрацію приватного підприємця
- Копія свідоцтва платника податку
- Довідка з податкової служби про доходи за останній звітний період,
чи звіти про доходи (за останніх 2 звітних періоди) з оригінальною печаткою податкової інспекції.

Також ми заповнювали дві анкети: для консульства та для турагенства.

Усі документи подавали рівно за 14 днів до дати початку туру. Хвилювалась страшенно. Майже до останньої хвилини не знала. чи відкрили нам візи чи ні. Але все відкрили ))) Тур ми замовили в той же день, як віддали усі документи на візи. І наші сподівання виправдались!

Летіли у літаку ми уже вдруге, тому очі від захоплення були великі, але все ж діти уже знали, чого очікувати. Але аплодували і при зльоті і при посадці. Тішились макаронам, якими годували у літаку, дивились на хмари, задивлялись на дуже струнких і гарних стюардес. Потішило те, що командир літака найбільше інформації оголошував українською мовою. Звичайно, потім основне перекладав російською та англійською. Ми вирішили, що нам дуже подобаються подорожі літаком - це такий адреналін!!! Хоча трішки й закладає вуха. Але у нас були льодяники, які допомагали дівчатам "розкласти" вуха. Не знаю, чи це правда, чи спрацював ефект "плацебо", але їм допомагало.

Аеропорт міста Родос маленький і нічим особливим не вразив. Лише жахливим невдоволенням громадян російської федерації, яких приймали як і усіх інших і ніяк не інакше. Але про це окремо.

Готель
Готель  Forum Beach & Spa 4* ми вибрали уже в останній момент. Я на нього дуже довго дивилась, але то для нас було задорого. Тому ми зупинились на готелі дешевшому і простішому. Але уже при замовлені, наша Катя (туроператор) вирішила переглянути наявні тури і ми знайшли тур в  Forum Beach за прийнятну ціну і на потрібний нам період! Відпочивали ми за системою all inc .Радості не було меж!
Готель має свій пляж, 4 басейни, 1 дитячу гірку, 4 бари, 2 ресторани, анімацію денну та вечірню.
Номер у нас був звичайний, без зайвого. Дві кімнати, балкон із видом на море, кухня вбудована, кондиціонер, телевізор та санвузол. Прибирали щодня, постіль міняли через день.
Харчування просто надзвичайне! Різноманітне і дуже смачне! Також була піца, але за нею потрібно було постояти в черзі, тому що кухар один - а бажаючих... дуже багато. На вибір морозиво та алкогольні напої, безалкогольні коктейлі та кава/чай. Усе до 23.00
В номері ми з"являлись лише щоб переночувати та переодягтись.

Персонал завжди посміхається, жодного нарікання. Усі володіють англійською, частина персоналу російською.
Анімація в основному для дітей, але їм подобалось - а ми відпочивали.

Місто Родос
Ми вирішили не брати екскурсійні тури, тому що, як правило, в готелі вони у двічі дорожчі, ніж в місцевому турагенстві. А ми поїхали самостійно на автобусі ))) Увесь міський транспорт з кондиціонерами, що дуже приємно, якщо на вулиці просто неймовірна спека. Водії розмовляють англійською на середньому рівні. Відповідають на усі питання і підкажуть усе, що потрібно.

Старе місто зберегло довгі вулички, старовинні палаци, дорогу, викладену з гальки та місцевий колорит. Це усе потрібно відчути і побачити, просто розповісти буде мало. За свій другий виїзд у місто, ми покатались на катері навколо старого міста, потім пройшлись по інших вуличках. Словом, отримали величезне задоволення, придбали сувеніри та розвідали, де знаходиться туалет ))). Греки дуже привітні, усміхнені. Розважливі і нікуди не спішать.
Таке враження, що вони не переймаються зовнішнім лоском, головне, аби було комфортно. Саме комфортно, без надлишку. Адже все тимчасово...

Сидячи на березі надзвичайно солоного Егейського моря, і спостерігаючи, як хвилі виграють камінчиками, як пливе піна морська, з якої з"являються русалки, бажаєш зупинити мить і завмерти так на віки... З"являється бажання залишитись на цьому острові, на саме цьому березі, на завжди... Придбати маленький будиночок в біло-синіх кольорах  на самому березі подалі від людей і насолоджуватись кожною миттю...

Про інше...
Дуже багато туристів із найрізноманітніших країн. І знову ж таки - скарги лише від росіян, що водій не володіє рос мовою... А він зобов"язаний??? При чому, туристи рос.федерації вважають, що не лише обслуговуючий персонал у Греції має знати їх мову, а й усі інші туристи!!! Їм постійно щось не подобалось, вони постійно на щось скаржились. Їх видно здалеку. Але дуже прикро, що й нас періодично вважали туристами із росії, що не дуже приємно. Звичайно, і серед них були адекватні люди, але в більшості своїй, вони надзвичайно неприємні.

Ще дуже важливим моментом стало те, що анімація проводилась англійською - мовою міжнародного спілкування. Хоч відпочиваючі були із різних країн - Британії, Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, Нідерландів та ін. Усі вони легко відповідали на запитання ведучого, спілкувались з ним. хоч і з акцентом, але все ж... Що не скажеш про відпочиваючих з росії...було соромно, коли на питання - скільки ви важите, відповідають - я з росії....

Зате це стало важливим уроком для моїх дітей - потрібно вчити англійську! Настя могла б легко приймати участь у різноманітних конкурсах, але вона розуміє усе на мінімальному рівні!!! А це стало неприємним сюрпризом уже для мене... Вчити мову 5 років і не розуміти, коли тебе питають елементарні речі... Мені надзвичайно соромно... Так, вона могла замовити собі і Іванці воду, морозиво, подякувати, сказати як її звати і звідки вона, але не більше... Увесь вечір, що йшла анімація, мене постійно смикали- а що дядько сказав? - а що тьотя відповіла? - а чому вони сміялись? і т д...
Що ж, висновки ми зробили. І я і мої діти. Сподіваюсь, до Нового Року у нас будуть значно кращі результати і ми зможемо спілкуватись хоча б про найнеобхідніше англійською.

Висновок - вчіть англійську, не бійтесь запитувати, не бійтесь бачити свої вади і виправляти їх! Подорожуйте, знайомтесь із новими людьми, культурами, країнами і містами. Вбирайте від них усе найкраще і буде вам ЩАСТЯ ))) 

До Греції ми повернемось іще, але уже на материкову частину, і обов"яково побуваємо в Афінах. 




Немає коментарів:

Дописати коментар